Oldal kiválasztása

Terek hálózata installáció

Eleven Ősz Fesztivál 2020., 1 Művész 1 Porta, Bor és Kézműves Galéria

Installációm egymásba fonódó terek hálózatába invitálja a nézőt. A Bartók Béla úton járva megállunk a Bor és Kézműves Galéria előtt. Az utcáról nézve a kirakat üvegén át egy belső térbe kerülünk, melyből egy újabb ablakon keresztül kilátás nyílik egy eddig nem látott kertre. Egy festmény nézésekor ismert és ismeretlen tereink körforgása elindul, a műalkotás új világokat nyit meg, s mindez folytatódik a képzeletünkben.

A reneszánsz korban úgy gondoltak a képre, mint a falba vágott ablakra, melyen keresztül a valóság egy szeletét láthatjuk. Leon Battista Alberti A Festészetről című, 1436-ban íródott munkájában azt mondja „mindenekelőtt oda, ahova festenem kell, rajzolok egy tetszés szerinti nagyságú, derékszögű négyszöget, amelyet úgy tekintek, mint egy nyitott ablakot, amelyen keresztül szemlélem, amit oda fogok festeni.”

Ez az ablak itt csukva van, azonban átlátunk rajta. Az ablakból kitekintő szituáció nem ismeretlen számunkra most, mikor váratlanul falak mögé kényszerültünk és megszokott életünk megváltozni látszik.